Skip to main content

om John Kandell

"Han satt på en pall i den lilla ateljén, utställninglokalen på mäster mikaels gata på söder i stockholm. Händerna djupt ner i fickorna på ytterrocken. Hatten hade han på sig. Det var på senhösten i mitten av 70-talet. I lokalen ställde han ut små märkliga skåp i trä, hopsnickrade av upphittade bitar eller tillsågade och bemålade. Allt kunde se bohemiskt ut, någon kunde säga slarvigt, men så fel… Bakom varje bit, varje färg, låg en konstnärs medvetenhet, slumpen var nog det som satte igång, men slutresultatet var en betydande konstnärs avsikt.

Jag beundrade John Kandell och kände till hans möbelarbeten på 60-talet och tidigare. Jag ville söka samarbete med honom och visste att han tagit en paus. När jag var på hans utställning tillfrågade jag honom. Svaret blev: nej, jag är färdig med möbelritandet…

Ett år senare upprepades vårt möte, jag köpte ett litet skåp och John svarade ungefär som förra gången. Efter en tid tog jag kontakt med hans hustru, textilkonstnären Ulla, och hon medverkade till ett möte vilket blev inledningen till en personlig vänskap och ett enastående samarbete så länge John levde. John Kandell blev ett av mina universitet. Det är ingen tillfällighet att nationalmuseum designåret 2005 valt möbler av John Kandell på ett av postens jubileumsfrimärken.

Källemos grundare Sven Lundh sittandes på John Kandells stol Solitär.

John Kandell i utställningsdelen av Källemos huvudkontor. 

John Kandell hade ett ovanligt öga, en ovanlig säkerhet, absolut överlägsen. Ett besvärligt form- eller färgproblem hade han ett tvärsäkert svar på, bara efter några sekunders funderande. Det har många av hans arkitektkollegor intygat.

Ofta återkom han till sin tid hos arkitekten Sven Ivar Lind i slutet på 40-talet och några år framåt. Där lärde han sig det som han sedan bar med sig och kompletterade med sina egna tankar om arkitektur.

Bon Bon-stolen hade han ritat redan 1963 som en uppgift för Byggnadsstyrelsen och avsedd för Skattkammaren på slottet. Stolen tillverkades endast i några få exemplar, innan den kom i produktion på Källemo.

I produktion hos Källemo kom snabbt boklådan Solitär och soffan Solitär och stolen Camilla. Samtliga modeller hade utförts som enstycksmöbler hos vännen snickarmästare Lars Larsson eller hos snickarmästare David Sjölinder." 

SVEN LUNDH

KONTAKT

KÄLLEMO AB
VÄXJÖVÄGEN 30
33142 VÄRNAMO
SWEDEN
0370 15000
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.